Wat doet het energielabel met de prijs van uw huis?

Door op 14 Mei 2024

Een hoog energielabel zorgt niet alleen voor meer wooncomfort en een beter milieu maar ook voor een aanzienlijke stijging van de waarde van uw woning. Onze kantooreigenaar en makelaar Andries van Akelijen geeft zijn kijk op hoe het energielabel koop- en verkoopprijzen van woningen beïnvloedt en welke trends en ontwikkelingen we kunnen verwachten in het komende jaar.

Het energielabel, dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is, speelt een steeds belangrijkere rol bij de aan- en verkoop van huizen. In de Gemeente Westland is er een groeiende focus op duurzaamheid en energie-efficiëntie, wat de vraag naar woningen met een gunstig energielabel doet toenemen.

Stijging waarde energieneutrale woningen

Andries: “Voor 2024 verwachten we een duidelijke stijging in de waarde van energieneutrale woningen in het Westland. Kopers zijn steeds meer bereid om te investeren in woningen met een hoog energielabel. Deze woningen brengen vaak lagere energiekosten met zich mee en dragen bij aan een duurzamere levensstijl, wat ze aantrekkelijk maakt op de markt. Dit kan resulteren in een hogere verkoopprijs voor verkopers van deze energiezuinige woningen.”

Duurzame gemeente

“De gemeente Westland is heel actief in het stimuleren van energiezuinige woningen. Dit varieert van subsidies voor energiebesparende maatregelen tot voorlichtingscampagnes over duurzaam wonen. Dergelijke initiatieven verhogen niet alleen de vraag naar energiezuinige woningen, maar stimuleren ook de waarde van deze panden op de markt.”

Vooruitzichten woningmarkt 2024

“Experts voorspellen dat de vraag naar energiezuinige woningen in het Westland zal blijven stijgen. Dit zal waarschijnlijk leiden tot een grotere focus op duurzaamheid bij zowel kopers als verkopers, en mogelijk tot hogere verkoopprijzen voor woningen met gunstige energielabels. Vorig jaar zagen we al dat het energielabel een bepalende factor is geworden in de huizenmarkt van het Westland. Met een toenemende interesse voor duurzaam wonen zijn energiezuinige huizen steeds meer in trek. Wie overweegt om een woning te kopen of verkopen in onze regio, raden we dan ook aan om het energielabel beslist serieus te nemen. Niet alleen om duurzaamheidsdoelen, maar ook voor de potentieel hogere marktwaarde van de woning.”

Stijging huizenprijs door hoge energielabel

Hoeveel uw huis in het Westland precies in waarde stijgt met een hoger energielabel, is lastig te voorspellen. Dit hangt af van verschillende factoren zoals het huidige energielabel, kenmerken van de woning en ontwikkelingen op de woningmarkt. Voor het vorige jaar gold:

  • De gemiddelde waardeverhoging voor alle woningen in Nederland met een verbeterd energielabel in 2023 was 7,2%.
  • In het Westland lag de gemiddelde waardeverhoging in 2023 iets hoger dan het landelijk gemiddelde, rond de 8%.
  • Woningen met energielabel A in het Westland waren in 2023 gemiddeld €10.000,- meer waard dan woningen met label D.

Uitgaande van de huidige trends verwachten we voor 2024 vergelijkbare of betere waarden te halen in het Westland.

Staat u op het punt om uw woning te verduurzamen en wilt u weten hoeveel uw woning in waarde zal stijgen? Maak een afspraak voor een Gratis Waardebepaling. Een van onze makelaars komt dan bij u langs en bepaalt de huidige waarde binnen 20 minuten en geeft inzicht in de waardevermeerdering door een hoger energielabel.

Lees ook:
Hoeveel is uw huis waard?
Ontdek direct de waarde van uw woning
Ons advies voor de juiste vraagprijs
Uw huis verkopen in het Westland
Wat doet de woningmarkt van het Westland in 2024?

Maak een afspraak

Wilt u meer weten over het kopen of verkopen van uw woning in het Westand? Neem contact op met onze kantooreigenaar en makelaar Andries van Akelijen. In een oriënterend gesprek komt u alles te weten over onze makelaarsdiensten. Bel of e-mail naar:
06-20969197
andriesvanakelijen@remax.nl

Naar boven